Stuif's Adventures

All albums

Bezoek aan Nederland, voorjaar 2016
Een van mijn vrienden vindt dat ik dwangmatig fotografeer en het is waar dat ik eigenlijk altijd aan het fotograferen ben. Met de smartphones van tegenwoordig hoef je ook geen zware apparatuur meer mee te slepen.

Gedurende mijn laatste bezoek aan Nederland heb ik ruim 560 foto's gemaakt, bijna 20 per dag! Heb ik dus een Photography Compulsion Syndrome? Lees dit humoristische verslag

Zelf vind ik het nog wel meevallen. Aric en ik zijn overigens wat betreft fotografie aan elkaar gewaagd.

Mijn mantra is "I am documenting my life" en mijn "dwangmatig" fotograferen past daar wel in, vind ik.

Oordeel zelf...:-)

Hier is een fotoverslag van mijn laatste bezoek aan Nederland.

Dinsdag, 15-3
Zoals gebruikelijk brengt Aric mij naar KLIA. De KLM vluchten vertrekkken vanaf Kuala Lumpur rond middernacht. Na het inchecken is er nog tijd voor een kopje koffie met gebak.
 

De vlucht duurt ruim 12 uur, het tijdsverschil met Nederland is 6 uur, dus ik arriveerde op Schiphol rond half zeven. Hier maakt het vliegtuig vlak voor de landing een ruime bocht over de Noordzee. De kustlijn is duidelijk zichtbaar
 

De piloot meldde dat de temperatuur 2 graden boven nul was! Ik had me erop voorbereid, en mijn Jungfraujoch jack bij me. Van Schiphol met de trein naar Amsterdam-Zuid.
Als het niet regent, loop ik dan het laatste stukje naar mijn flat in Backershagen.
 

De zon scheen, en de narcissen bloeiden. Een lachje kon er dus toch wel van af.
 

Woensdag, 16-3
Verrassing bij thuiskomst! Overal bloemen. Een charmant welkom van Yolanda, Paul's zuster, die even langs was geweest. Tulpen in de woonkamer
 

Narcissen in mijn werkkamer.
 

Uitzicht van de woonkamer. Het heeft gevroren 's nachts, de zon is al krachtig genoeg om het ijslaagje snel te laten verdwijnen
 

Inkopen doen bij de AH op het Gelderlandplein is een van de eerste klusjes. Meergranenbrood, Hollandse kaas, haring, karnemelk. En natuurlijk Hollandse aardbeien, al komen die natuurlijk wel uit de kas.
 

De woonkamer op Backershagen. Het schilderij boven de sofa is van Pathmananda, een vriend van me uit Sri Lanka.
 

Donderdag, 17-3
Een dag na aankomst komt broer Pim bij me eten. Mosselen! Die zijn er nog volop
 

Mosselen, frieten, een glas witte wijn. Genieten!
 

Na afloop nog een kopje koffie
 

Ik ben nog niet zo ervaren in het maken van selfies, maar deze kan er mee door.Op bezoek bij Inez, voordat we naar een uitvoering van de Mattheus gaan.
 

Vrijdag, 18-3
Het is een fraaie uitvoering in de Dominicuskerk, aan het Spui, een creatie van architect Pierre Cuypers, bekend van Rijksmuseum en Centraal Station
 

Een detail van de Dominicuskerk
 

Het blijft wel ijzig koud, bij de HEMA koop ik een paar stevige handschoenen, voor op de fiets vooral
 

Zondag, 20-3
Gewapend tegen de kou, bezoek ik een paar patricische grachtenhuizen die nu museum zijn. Uitgebreid verslag is hier te vinden.
 

Maandag, 21-3
Paul's broer Nico ontmoeten is ook altijd een vast onderdeel van mijn bezoek aan Nederland. Vaak ga ik bij hem eten, deze keer komt hij naar BH.
 

Uren ben ik in de keuken bezig om een klassieke Veau Marengo te bereiden. Best tevreden over het resultaat
 

Dinsdag, 22-3
Op bezoek bij Atie en Dick Schuursma. Dick was conrector op het Snellius toen ik daar als jonge leraar kwam werken. Ik heb hem altijd als mijn mentor beschouwd.
 

Woensdag, 23-3
Een andere traditie is dat Yolanda en ik een avond uitgebreid gaan dineren en bijpraten. Zij is goed op de hoogte van leuke/trendy restaurants. Deze keer aten we bij Dwars in de Jordaan.
 

Het aparte van dit restaurant is dat ze bij elke gang van het menu een speciaal biertje adviseren in plaats van de gebruikelijke wijn.
 

Yolanda met de entree van het menu. Het eten was smakelijk en redelijk geprijsd, attente bediening. Meer foto's zijn te vinden in mijn blog Food, food, ood
 

Donderdag, 24-3
Deze keer ben ik ongebruikelijk vroeg terug in Nederland, nog voor Pasen. Ik maak ervan gebruik door, behalve de Mattheus, ook naar een uitvoering van de Johannes passie te gaan. In het Concertgebouw. Roept herinneringen op aan de talloze keren dat ik hier kwam, toen ik nog vlak in de buurt woonde.
 

Zaterdag, 26-3
De Paasdagen breng ik door bij Lous en Arend in Valkkoog.'s middags bezoeken we het Kranenburgh museum in Bergen. Meer informatie in mijn blog Museums, museums, museums
 

Ik ga met ze mee naar de borrel in de Dorpskamer “De Bakkerij”. We zouden daar zelfs kunnen blijven eten, een kapuceinerschotel. Het is een leuke buurtgemeenschap
 

Maar ik geef toch de voorkeur aan de zuurkoolschotel van Lous en Arend...:-) Wanneer ik terug ben in Nederland probeer ik zoveel mogelijk traditioneel Nederlands te eten.
 

Ik ben gewend aan de hitte van de tropen, hier wordt 's avonds de verwarming lager gezet, dat is wel even wennen.
 

Zondag, 27-3
Paasmorgen is er een bijeenkomst in het kerkje van Valkkoog. Geen kerkdienst, Nederland is sterk geseculariseerd.
 

Daarna bezoeken we het nieuwe strand bij Petten. Hier zijn de afgelopen jaren miljoenen kubieke meters zand opgespoten ter versterking van de Hondsbossche en Pettemer zeewering. Meer informatie over dit indrukwekkende project is te vinden in mijn blog
 

Een paar inwoners van Valkkoog houden schapen als hobby. Het is lammertijd, we kunnen gewoon de stal inlopen, men vertrouwt hier elkaar nog. Schattig hoor, die kleine lammetjes.
 

Zuiglam is overigens ook heel smakelijk! Maar wij eten die avond vegetarisch: kaasfondue
 

Maandag, 28-3
Ik mag natuurlijk niet naar Amsterdam terug zonder een paar potten eigengemaakte jam!

Op de terugweg nog even langs bij Arie en Ineke in Alkmaar.
 

Ik reis met de trein naar Amstel, waar ik overstap op de Metro naar Zuid. Met mijn OV-chipkaart moet ik dan op het perron uitchecken en weer inchecken. Maak dat een toerist maar eens duidelijk...:-)
 

Dinsdag, 29-3
Een nieuw gebouw aan de Zuid-as. Mooie architectuur!
 

Met een aantal oudleerlingen, vooral uit mijn beginjaren als docent, heb ik nog regelmatig contact. Gerrit (l) is een van hen, bijna veertig jaar geleden zat hij bij mij in de klas...:-). Hier ben ik te gast bij hem en zijn vriend Jos.
 

Woensdag, 30-3
Jarenlang hadden we een muziekgroepje, dat een paar keer per jaar bij elkaar kwam om (barok)muziek te spelen. Gerda (r) speelde dwarsfluit en verzorgde ook het eten. Een paar jaar geleden werd bij haar Parkinson geconstateerd, ze is erg achteruit gegaan. Maar ze vond het fijn dat Yolanda en ik haar kwamen opzoeken.
 

Om weer wat op te vrolijken, bezochten we vervolgens het Singer Museum in Laren, waar een tentoonstelling van Kirchner te zien was. Een van mijn favoriete schilders. Meer foto's hier: Museums, museums, museums
 

Donderdag, 31-3
Een bezoek aan Ruud en Jur in Groningen. Wat korter dan gebruikelijk, maar een gastvrije ontvangst zoals altijd. Ze hebben van hun huis een paleisje gemaakt.
 

Voornaamste doel van mijn bezoek is de David Bowie tentoonstelling in het Groninger museum. Druk bezocht, je moet vantevoren een tijdslot boeken. En fotograferen is niet toegestaan.
 

Ik arriveer te vroeg bij het museum. Dat geeft me de gelegenheid de Ploeg tentoonstelling te bekijken. Sluit naadloos aan bij de Kirchner tentoonstelling in Laren. Leuk. Meer foto's hier: Museums, museums, museums
 

Zondag, 3-4
Op bezoek bij Johan en Edmund in Vinkeveen. Voor het eerst in weken een aangename voorjaarsdag. Smakelijk Surinaams eten.
 

Vrienden die me in Backershagen komen opzoeken zijn altijd weer enthousiast over de utizichten
 

Dinsdag, 5-4
Coby Kune was een van de conrectoren toen ik lesgaf. Zij volgt mijn blog, zo nu en dan emailen we, maar in vele jaren elkaar niet ontmoet. Deze keer komt het er wel van, we drinken koffie in het Allard Piersonmuseum en praten bij. Voor herhaling vatbaar!
 

Langzaam aan wordt het lente. De magnolia in het parkje beneden mijn flat (aangegeven met een rood kruisje) bloeit volop
 

s' Middags reis ik naar Utrecht om mijn "andere" Yolanda te ontmoeten. Ook zij is een oudleerling uit mijn beginjaren als leraar, met wie ik contact ben blijven onderhouden.
 

Ze haalt me af van het Centraal Station en we maken een stadswandeling. Utrecht is een prettige stad. Ik raad mijn Maleisische vrienden vaak Utrecht aan als alternatief voor toeristisch Amsterdam. Na de wandeling strijken we neer in een eetcafe om verder bij te praten.
 

Woensdag, 6-4
Een regenachtige ochtend. Gelukkig wordt het op tijd droog voor mijn bezoek aan een "Beter Horen" winkel. De laatste jaren merk ik dat ik minder goed begin te horen, vooral in een roezemoezige omgeving. Ik besluit een gehoortest te doen.
 

Hier is het resultaat. Mijn linkeroor zou gebaat zijn met een gehoorapparaat, maar ik krijg advies om het nog even aan te zien. De "dip" in mijn rechteroor wekte wat verbazing. Pas later bedacht ik wat de oorzaak was! Lees mijn blog Boom Boom!!
 

's Avonds komt Inez eten. Verse tulpen gekocht. Ze is opgetogen want ze heeft net een paar uur eerder haar huis verkocht voor een uitstekende prijs.
 

We eten opnieuw mosselen. Ze ziet er stralend uit.
 

En ik dus ook...:-)
 

Donderdag, 7-4
Henk en Marian komen lunchen. Hij is een oud-collega van de VU. Ik probeer meestal een keer naar de VU te komen voor een lunch met hem en andere oud-collega's.
Daar kwam het deze keer niet van, dit was een leuk alternatief.
 

Diezelfde middag ontmoet ik in Amstelveen Carel Poeder, de rector die mij destijds als leraar heeft aangenomen.
Ik had Coby Kune (zie boven) naar hem gevraagd, zij bleek nog regelmatig contact met hem te hebben. Later sms'te ze me dat hij het leuk zou vinden om me te ontmoeten. Vergeten een foto te nemen van onze ontmoeting...:-(
 

Deze keer ongebruikelijk veel ontmoetingen gehad met oud-collega's en oud-leerlingen uit mijn schoolverleden.

Intussen is het echt lente aan het worden.
 

Uitzicht vanaf mijn flat. Beneden in het parkje de magnolia en in de verte kun je nog net Schiphol zien liggen.
 

Vrijdag, 8-4
Opnieuw een bezoek aan een oudleerling, Roald, die met zijn echtgenoot Stefan een penthouse bewoont, waar vroeger het Waterlooplein was.Hier zijn de heren bezig met het avondeten.
 

Ik hef het glas met Stefan. Bijna elke keer, wanneer ik in Nederland ben, slagen we erin elkaar te ontmoeten. Een leuke traditie.
 

Ik heb een nieuwe bril nodig. Ik stuur mijn familie en vrienden deze collage, zodat ze me kunnen helpen met een nieuw montuur..:)
 

Zaterdag, 9-4
Dit montuur is het geworden. Maar als ik ermee thuiskom en de bril uitprobeer, kan ik er slecht door zien. Terug naar de opticien, blijkt dat er iets is fout gegaan met het bestellen van de glazen!
 

Zondag, 10-4
Omdat er deze keer geen familiereünie komt, bezoek ik al mijn siblings apart. Otto, mijn jongste broer is de hekkesluiter. Het is zonnig weer, al is het nog steeds fris (zie mijn fleece). Hier sta ik in de tuin van het ouderlijk huis met mijn charmante schoonzus Nina
 

En hier met hun zonen Xander en Aswin. Een identieke tweeling, ik houd ze niet uit elkaar. Ik zal nooit vergeten dat Nina (die toen nog Bitty heette) mij een van hen vanuit het kraambed aanreikte en zei, houd eens even vast.
 

Het is stralend weer, Ot en ik maken een lange wandeling door de polders rond Alphen
 

Boerderij met knotwilg. Een voordeel van bijschriften in het Nederlands is dat ik niet hoef op te zoeken wat knotwilg in het Engels is...:-)
 

Het Bedelaarsbos. In 2003 hebben we hier een geocache verborgen. Vorig jaar, nadat hij meeer dan 1800 keer was gevonden, hebben we hem gearchiveerd
 

Bloeiend speenkruid is voor mij het teken dat de lente is begonnen
 

Fraai Hollands polderlandschap.
 

Nog een fraai voorbeeld van geknotte wilgen. (Another fine example of pollarded willows)
 

Van Alphen reis ik door naar Pim en Nanda in Amsterdam. Ze hebben een zeer Hollands maal klaargemaakt: spruitjes met draadjesvlees. Smullen!
 

Maandag, 11-4
Het komt er deze keer niet van om met Inez een paar dagen op stap te gaan. We besluiten een architectuurtrip in Amsterdam te maken.
Dit zal de laatste foto zijn die ik van haar in haar oude huis maak.
 

Hier staat Inez voor haar nieuwe huis. Het zal een hele verandering zijn voor haar, maar ze heeft er zin in.
 

Onze eerste bestemming is de nieuwe Wester Moskee. Na vele strubbelingen en financiele problemen is deze moskee (de grootste van Nederland) onlangs geopend. De uitvoering in baksteen sluit mooi aan bij de omringende bebouwing
 

Het is stralend weer (maar nog steeds draag ik een fleece!) Op een terrasje verorber ik een uitsmijter
 

Het Schip, in de Spaarndammerbuurt, is een van de hoogtepunten van de Amsterdamse School, een stroming in de architectuur die populair was in het eerste kwart van de 20ste eeuw.
 

Lente in het Westerpark
 

Moderne architectuur in het IJdock. Een uitgebreid verslag met meer foto's van deze architectuurdag is hier te vinden: Amsterdam Architecture
 

Tja, wat te doen als iemand zijn fiets op slot heeft gezet met een ketting die tegelijk ook jouw fiets vastzet?
 

Afsluiting van een leuke dag met een biertje.
 

Terug naar huis fiets ik door het Vondelpark, waar iedereen ligt te genieten van het plotselinge lenteweer
 

De gevolgen van een hele dag in de zon lopen, zijn duidelijk zichtbaar...:-)
 

Woensdag, 13-4
Het einde van mijn bezoek nadert. Nico vraagt of ik zin heb het Koninklijk Paleis op de Dam te bezoeken. Hier is het verslag.
 

Na afloop van ons bezoek drinken we een glaasje in cafe Het Paleis. Ik probeer weer een selfie...:-)
 

We eten een hapje bij Cafe Scheltema. Kalfslever met uien.
 

Donderdag, 14-4
Het wordt tijd om me voor te bereiden op mijn vertrek. Dat begint met het klaarleggen van mijn spullen.
 

Vrijdag, 15-4
Pim brengt me naar Schiphol. Het inchecken kost tijd, de veiligheidsmaatregelen zijn toegenomen na de recente aanslag op Zaventem. Toch is er nog tijd genoeg voor een drankje en een hapje
 

De KLM-vlucht naar Kuala Lumpur is altijd vol, omdat veel passagiers doorvliegen naar Jakarta. Het vliegtuig is een supermoderne 777 met een touchscreen en de keuze uit honderden films. Ik kom nauwelijks aan slapen toe..:-)
 

Er wordt vaak geklaagd over het vliegtuigeten, maar deze keer was het echt lekker, vooral het toetje.
 

LoesRoos wrote on Nov 30, 2017:
Hallo Jan, ja dat is een tijd geleden! Heel toevallig hoor dat ik jouw site vond; ik hoorde gisteren van het overlijden van Coby Kune en googelde voor haar adres en kwam toen opeens jouw naam/blog tegen. Leuk om zo weer eens iets van een oud-collega te zien en te lezen. Ook de foto vsn Dick Schuursma vond ik leuk. Ik begrijp uit al je foto’s en verhalen dat je nog steeds reislustig bent en dat het goed met je gaat. Ik heb nog steeds goed contact met Ria en Ad en we handhaven nog steeds de traditie van 2x per jaar met elkaar ergens af te spreken/eten. Mijn man en ik zijn ook nog altijd een paar keer per jaar op reis, niet meer zo heel ver weg, veel Europa door en 1x per jaar naar familie in Zuid-Afrika. Kortom, we genieten nog steeds van onze vrije tijd. Jan, het beste en hartelijke groet, Loes Roos

You are welcome to comment, but you must register and/or login first.